woensdag 20 februari 2008

Voorbeeld toespraak

Terugtrekking uit de politiek
Mijnheer de Voorzitter, geachte dames en heren!
Vandaag ben ik niet uit op het winnen van stemmen, maar wil ik graag zelf mijn stem uitbrengen, op jullie, om zo mijn dank te betuigen. Ik bedank mijn collega's, mijn medewerkers, mijn familie en ook mijn vrienden voor alles wat zij gedurende mijn politieke carriere gedaan hebben. Alles wat ik bereikt heb, is bereikt door hun medewerking, hulp en begrip. Alles wat ik niet bereikt heb, komt natuurlijk door het wisselvallige karakter van de politiek.
Zoals Shakespeare zei "Het hoofd waarop de kroon rust heeft nooit rust". Of dat klopt weet ik niet, maar ik kan u op het hart drukken dat het niet makkelijk is om politicus te zijn. Jullie kiezers kiezen partij voor de partij waar jullie op stemmen. Maar elke partij is weer opgesplitst in duizenden verschillende groepen met verschillende interesses en meningen. En elke groep wil haar stem laten horen en van hun vertegenwoordigers wordt verwacht dat zij deze uitgesproken meningen, in hun naam, vol overtuiging uiten.
Dit is natuurlijk, de werkelijke betekenis van democratie, en wij kunnen ons gelukkig prijzen in een land te leven waarin we onze mening openlijk kunnen uiten. Als politicus heb ik veel tijd doorgebracht met vertegenwoordigers uit landen waar dit niet het geval is. En er is een wereldwijd verschil tussen iemand de mond snoeren in een debat en iemand letterlijk de mond snoeren en martelen.
Tijdens mijn politieke carriere heb ik geprobeerd de stemmen en meningen te laten horen van die groeperingen waarin ik geloof. En wat veel moeilijker was: ik heb geprobeerd ervoor te zorgen dat er ook geluisterd werd naar diegenen met een andere mening dan die van mijzelf. Ik ben erg blij om vandaag die mensen hier te zien die zoals ik - alhoewel ze een andere mening hebben - geloven in de ware democratie.
Politicus zijn betekent vele uren op reis zijn en lange werkdagen maken zodat een privéleven bijna onmogelijk is. Vandaag wil ik mijn vrouw en familie bedanken, die mij altijd sterk ondersteund hebben, ook wanneer ze af en toe het democratische systeem vervloekt moeten hebben. Want laten we eerlijk zijn, heel soms deed ik dat zelf ook. Om de één of andere reden was er altijd een politieke meeting op verjaardagen, sportdagen op school en op de herdenking van de trouwdag.
Desalnietemin heeft ook mijn gezin veel geleerd door het leren kennen van verschillende ideeën, andere culturen en verschillende mensen. Zij hebben aan de lijve ondervonden dat er mensen zijn die minder hebben dan wij, en anderen, die veel van ons allen vroegen. Ik bedoel daarmee vooral de situatie van de daklozen die mij, zoals jullie allen weten, nauw aan het hart ligt. Ik ben van mening dat men zich moet schamen dat er binnen een gecivilizeerde maatschappij zoals die van ons nog daadwerkelijk daklozen bestaan. En na mijn terugtrekking uit de politiek zal ik me altijd actief voor hen in blijven zetten.
Vandaag trek ik me terug uit de hectische politiek en ik zal veel dierbare herinneringen overhouden van een stimulerende en uitdagende carriere die meestal te druk was. Ik zal altijd de herinneringen bij me dragen van de mensen die me beledigden, me confronteerden en soms, geloof het of niet, van mensen die het echt eens met me waren.
Ik dank jullie allen voor jullie aanwezigheid en vriendelijkheid en vandaag wil ik jullie speciaal bedanken voor jullie prachtige cadeau. Het zal voor mij altijd een heel belangrijk aandenken zijn. Een aandenken aan de vele goede vrienden die ik heb leren kennen. En ik ben blij dat ik vanaf nu tijd zal hebben om over de werkelijk belangrijke zaken in het leven te praten, zoals de kleinkinderen en hun golf-handicap.
De politiek is nu mijn verleden. Ik ben geïntereseerd in de toekomst, want daar zal ik immers de rest van mijn leven doorbrengen. Bron: http://www.toespraken-online.nl/politiek.htm